Ga verder naar de inhoud

Over The Good Wave

Netwerk voor effectieve klimaatactie

Zoom op watergolf bij zonsondergang

Wat is het?

The Good Wave wil samen met jou de strijd tegen klimaatopwarming aangaan. 

Of je nu werkt voor een gemeente, milieu- of middenveldorganisatie: mensen engageren is niet simpel. Zelfs als mensen de harde feiten over klimaatopwarming kennen, is gedragsverandering niet vanzelfsprekend. Wat maakt dan dat mensen zich door jouw klimaatactie écht aangesproken voelen? Wat zet hen in beweging? En hoe communiceer je hierover zodat ze zich hier goed bij voelen? 

Er bestaan gelukkig heel wat sterke praktijkvoorbeelden en overtuigende inzichten uit de sociale en humane wetenschappen om klimaatacties impactvoller te maken. Maar vandaag is deze informatie versnipperd, moeilijk vindbaar of weinig hands-on toepasbaar. Net die tools en inzichten, klein en groot, wil The Good Wave toegankelijk maken voor iedereen die mensen in beweging wil zetten. 

Surfers op hun surfplanken, groen zeewater

Waar gaat het dan over?

The Good Wave vertrekt in eerste instantie vanuit de kracht van klimaatcommunicatie. Hoe werkt taal, framing, storytelling … ? Maar ook: hoe kan je via nudging en gedragspsychologie jouw klimaatcommunicatie en -actie effectiever te maken? 

Daarnaast bekijkt The Good Wave klimaatactie ook vanuit een bredere blik. Als je even uitzoomt, hoe kan je dan aan de slag gaan met topics zoals polarisering, klimaatangst en fake news. Kortom, hoe kunnen we samen vanuit een brede kijk toewerken naar impactvollere klimaatacties?

Wie zit er achter The Good Wave?

The Good Wave is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting. Dit is het tweetalige The Good Wave-team van de Stichting: Dorien Baelden, Anneke Ernon, Louise Lamotte, Marie-Catherine Michaux, Pascale Prête, Gerrit Rauws en Annelore Vriens.

Voor de ontwikkeling van The Good Wave deden we een beroep op weareDaniel (Koen Thewissen en Billie Gielen), Metamorphosis (Philippe Drouillon), Corporate Rituals (Ewoud Monbaliu) en Behaven (Fred Dorsimont, Julia Terlet en Arthur Tellier).

Over de Koning Boudewijnstichting

De Koning Boudewijnstichting is een onafhankelijke en pluralistische stichting van openbaar nut die al meer dan veertig jaar ijvert voor een betere samenleving. Daarbij zoomen we in op verschillende domeinen zoals klimaat, milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn, maar ook sociale rechtvaardigheid en armoede, gezondheid, erfgoed en cultuur, maatschappelijk engagement, internationaal, opleiding en ontwikkeling van talenten en Europa.

Op zoek naar financiële steun voor je klimaatproject?

De Koning Boudewijnstichting steunt projecten van organisaties (verenigingen, OCMW’s, universiteiten, gemeentelijke administraties …) en burgers in België en het buitenland. Onze steun is over het algemeen financieel, maar evengoed kan je rekenen op coaching, begeleiding op maat, netwerkvorming …

Zoek je steun van de Koning Boudewijnstichting? Reageer dan op een van onze projectoproepen. Schrijf je in op de nieuwsbrief rond het thema 'Klimaat, milieu en biodiversiteit', zo blijf je op de hoogte van zodra er een oproep is binnen dit thema.

https://kbs-frb.be/nl/preference-center