Principes achter klimaatangst
Studies over klimaatangst boeken steeds meer vooruitgang en stellen efficiënte manieren voor om angst om te zetten in een positieve drijfveer voor actie. Die evolutie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat mensen die aan klimaatangst lijden niet langer verlamd worden door angst, maar net drijvende krachten worden binnen de klimaatactie.
Zelfeffectiviteit
Wil je gedragsverandering stimuleren, dan is het belangrijk dat mensen het gevoel hebben dat ze persoonlijk in staat zijn om verandering teweeg te brengen. Als ze zich beperkt voelen door hun eigen capaciteiten of elementen van buitenaf, kunnen ze ontmoedigd raken nog voor de start van het veranderingsproces. Om klimaatactie aan te moedigen is het dan ook belangrijk om mensen bovenal opnieuw te doen geloven in hun eigen vermogen en impact.
Sociale identiteit
Mensen bouwen een deel van hun identiteit op aan de hand van de sociale groepen waartoe ze behoren en werken eraan om die identiteit in stand te houden. Die sociale identiteit en het feit dat mensen deel uitmaken van die groepen beïnvloeden hun waarden en gedrag. Jezelf kunnen identificeren met een groep die zich inzet voor klimaatactie, kan dus jouw individuele engagement voor het klimaat versterken. Tegelijkertijd kan het mensen met klimaatangst steun bieden omdat hun gevoel van isolement zo afneemt.
De negativiteitsbias
De negativiteitsbias slaat op onze natuurlijke neiging om meer belang te hechten aan negatieve dan aan positieve informatie of ervaringen. Negatieve prikkels laten een grotere indruk na op onze gedachten, emoties en gedrag. Wees je hier bewust van zodat het de kans niet krijgt om beslissingen of klimaatangst te voeden.
Van angst naar woede
Woede is een krachtige katalysator voor gezamenlijke actie die ingrijpende sociale veranderingen kan triggeren. In vergelijking met klimaatangst en -depressie, zorgt klimaatwoede voor een groter engagement binnen klimaatacties. Woede kanaliseren richting positieve klimaatacties kan dus helpen om het verlammende gevoel van klimaatangst te overkomen.
Positieve representatie
Positieve representatie speelt een cruciale rol in het omgaan met klimaatangst. Door mensen in aanraking te brengen met positieve representaties van zichzelf, kunnen ze de rol van angstig slachtoffer achter zich laten en zelf actief aan de slag gaan. Klimaatangst en inspanningen voor het klimaat in een positief daglicht stellen en de gunstige impact ervan op de leefomgeving benadrukken is een manier om het zelfvertrouwen te boosten en de mentale gezondheid te verbeteren.