Ga verder naar de inhoud
Icon Wavemaker Sessies

Verbindende gesprekken over klimaat: een hefboom voor lokaal draagvlak?

Door vzw Klimaatcontact in samenwerking met Departement Omgeving

Datum
21 oktober 2024
Uur
09:30
Prijs
gratis
Locatie
Virginie Lovelinggebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70,
9000 Gent
Taal
Nederlands

Het lokale klimaatbeleid stuit vaak op argwaan en weerstand. Misschien herken je uitspraken als: "Wat ik doe, maakt geen verschil," of "Het is toch al te laat," of "Ze moeten mij niet komen zeggen wat ik moet doen." Deze reacties zijn begrijpelijk. Mensen zijn gehecht aan routines en verandering is lastig. Rationele argumenten volstaan daarbij vaak niet om mensen te overtuigen. Daarom lopen gesprekken over dit onderwerp snel vast en vermijden we vaak die 'lastige gesprekken'. Maar net verbindende gesprekken zijn cruciaal om draagvlak voor lokale klimaatacties te creëren. Hoe meer we praten over hoe we met de klimaatuitdagingen kunnen omgaan, hoe beter we mensen kunnen motiveren om klimaatmaatregelen te omarmen.

Hoe voer je zo’n gesprek met collega’s en burgers? Hoe buig je weerstand om naar een constructief gesprek?

An Heyerick van het Departement Omgeving duidt het belang van verbindende klimaatgesprekken in een breder kader van draagvlak voor klimaatactie. Jeroen Lapeere van vzw Klimaatcontact leert je tijdens deze interactieve sessie om op een nieuwe manier naar deze 'lastige' gesprekken te kijken en openingen te creëren. De focus ligt op de eerste, cruciale stap: luisteren naar weerstand. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar echt actief luisteren is erg moeilijk. Toch is het van groot belang om samen verandering te realiseren.

Doe mee en ontdek hoe je constructieve gesprekken kunt voeren en vanuit jouw positie aan een duurzamere toekomst kunt bouwen!

Deze sessie richt zich in het bijzonder tot medewerkers van lokale besturen die werken rond klimaat en duurzaamheid (bv. duurzaamheidsambtenaren, medewerkers van klimaatdiensten, omgevingsambtenaren, etc.)

 

Programma

Locatie: Lokaal 21.04 – Jacob van Artevelde in het Virginie Lovelinggebouw

Ontvangst koffie: 9u30 

Start sessie: 10u

Start lunch: 12u30

Icon Wavemaker Sessies

Andere Wavemaker Sessies

Elke Wavemaker sessie zoomt in op één onderwerp binnen klimaatactie en -communicatie. Bouw jij met jouw organisatie graag mee aan effectieve klimaatacties? Dan zijn de Wavemaker sessies iets voor jou.

Kunnen we dat? - Inner Development Goals onder de loep

Datum
17 september 2024
Locatie
Dakboerderij Volle Grond - PAKT, 2018 Antwerpen
Prijs
gratis

Toekomstdenken voor klimaatactie

Datum
23 september 2024
Locatie
Avansa Limburg, 3500 Hasselt
Prijs
gratis