Ga verder naar de inhoud

Klimaatangst

Omgaan met angst voor klimaatkwesties

De achteruitgang van onze leefomgeving, de snelheid waarmee het klimaat verandert, natuurrampen … Vanuit die kennis en ervaring kan een gevoel van angst opkomen. In dat geval spreken we van klimaatangst. Het is een fenomeen dat we niet mogen verwaarlozen, dat vraagt om toegankelijke acties en bovenal hoopvolle communicatie.

Wat is klimaatangst?

Klimaatangst verwijst naar een bedrukt gevoel over de achteruitgang van onze leefomgeving. Het vloeit voort uit de chronische angst voor milieurampen, veroorzaakt ontreddering en kan verlammend werken voor klimaatactie, zelfs bij mensen die gevolgen van de klimaatverandering niet aan den lijve ondervinden.

Een jonge vrouw met een bril, zwarte hoofddoek en grijze pull kijkt verschrikt en houdt haar handen voor haar mond. Ze staat in de natuur.

Hoe komt klimaatangst tot uiting?

Klimaatangst is een individuele ervaring die verschilt van persoon tot persoon, maar met terugkerende kenmerken. Zo spelen (sociale) media een grote rol. Deze media hebben een enorme impact op de jonge generaties, waarvan wordt uitgegaan dat zij het sterkst getroffen zullen worden door de klimaatcrisis. Media zoomen vaak in op de gevolgen van de ecologische achteruitgang en de politieke, economische en sociale gevolgen ervan. Zo neemt de vrees van jongeren voor de toekomst toe.

Sommige mensen voelen zich ook persoonlijk verantwoordelijk voor de klimaatverandering en krijgen schuldgevoelens over hun individuele impact op het klimaat. De druk om duurzaam gedrag te vertonen en de vrees om niet te voldoen, voeden hun angst. Deze angst neemt toe wanneer zij zich alleen, onbeduidend en geïsoleerd voelen of als ze stilstaan bij de omvang van de schade.

Tot slot kunnen mensen die een sterke emotionele band met de natuur hebben, diep geraakt worden door de vernietiging van ecosystemen die hen dierbaar zijn.

Waarom kunnen we klimaatangst niet negeren?

Klimaatangst is een onzichtbaar probleem dat de mentale gezondheid van miljoenen mensen beïnvloedt. Door klimaatangst te helpen verminderen, kunnen we hun stressniveau verlagen, welzijn verhogen en vooral opnieuw vertrouwen geven om in actie te komen en het verschil te maken. 

Een witte tafel met de armen van twee personen erop. Ze houden elkaars handen vast.

Hoe kan je gevoelens van klimaatangst verminderen?

Klimaatangst is een emotionele reactie op klimaatkwesties. Gewoonweg feiten voorstellen of mensen informeren volstaan daarom niet om het te verhelpen. Klimaatangst vraagt om een aanpak waarbij je luistert naar mensen die hieronder lijden en hen au sérieux neemt.

Door ervoor te zorgen dat ze hun gevoel kunnen delen, kan je hun isolement doorbreken en het gemeenschapsgevoel versterken. Het is belangrijk om mensen met klimaatangst te laten merken dat hun aanwezigheid en stem zeker niet onopgemerkt blijven, en dat niemand alleen staat in de strijd tegen klimaatverandering. Je kan die boodschap illustreren met voorbeelden van geëngageerde mensen of groepen die opmerkelijke inspanningen leveren.

Daarnaast kan je klimaatangst terugdringen door een routine voor te stellen die focust op welzijn (via meditatie bijvoorbeeld) in combinatie met toegankelijke en impactvolle acties. Te ambitieuze doelstellingen vooropstellen werkt contraproductief. Alle kleine beetjes helpen en het feit dat ze in die kleine acties slagen, zal mensen met klimaatangst opnieuw vertrouwen geven in hun vermogen om het verschil te maken.

Hoe geef je mensen opnieuw hoop om ze aan te zetten tot klimaatactie?

Om klimaatangst te verminderen, moet je mensen de kracht geven om positieve verandering teweeg te brengen. Zet collectieve inspanningen in de kijker, toon de vooruitgang, haal negativiteit onderuit of gebruik ze als een drijvende kracht voor actie.

Om motivatie te boosten, is het cruciaal om je publiek onder te dompelen in een realistisch, duurzaam toekomstbeeld door middel van inspirerende beelden en verhalen. Het is belangrijk om te benadrukken dat die toekomst mogelijk is dankzij gezamenlijke klimaatacties.

We worden vaak gebombardeerd met informatie over de negatieve gevolgen van onze menselijke activiteiten op de biodiversiteit. Informatie over de impact van positieve acties is een stuk zeldzamer. Nochtans kan die informatie het gevoel van efficiëntie aanwakkeren en aantonen dat verandering haalbaar is.

Negatieve informatie lokt ook bezorgdheid en verdriet uit, wat angst kan voeden en de zin voor klimaatactie kan afzwakken. Geef daarom informatie mee die woede of optimisme oproept, twee krachtige emoties die volgens de wetenschap aanzetten tot klimaatactie.

Icon Toolbox & Inspiratie

Alle tools en inspiratie over dit thema

Klimaatangst

Klimaatangst

Omgaan met klimaatangst

Infographic en stappenplan om bij klimaatangst professionele hulp te bieden.
Type
Website
Taal
Engels
Klimaatangst

Tools voor behandelaars van eco-emotie

Toolkit met inzichten van psychologen rond klimaat en gedragsverandering.
Type
Tool
Taal
Nederlands
Klimaatangst

Eco-angst en hoe ermee om te gaan

Deze organisatie geeft advies over hoe je als gezondheidsprofessional kan omgaan met mensen met klimaatangst. 
Type
Website
Taal
Frans +1
Klimaatangst + 1

www.positive.news

Een opbeurende nieuwswebsite die focust op positieve klimaatverhalen.
Type
Website
Taal
Engels
Klimaatangst

Good Grief Network

Een netwerk rond klimaatemoties.
Type
Website
Taal
Engels
Klimaatangst + 3

Webinar effectieve klimaatcommunicatie

Een webinar over sociaalwetenschappelijk onderzoek naar effectieve klimaatactie.
Type
Video
Taal
Engels
Klimaatangst + 3

Klimaat in je klas

Educatief pakket over klimaat & migratie met een focus op debat en participatie.
Type
Tool
Taal
Nederlands
Klimaatangst + 2

Klimaateducatie met impact & KLIMAX-tool

Kadertekst over doeltreffende klimaateducatie met bijhorende inspiratietool 
Type
Handleiding +1
Taal
Nederlands
Klimaatangst

10 tips klimaatemotie

De effecten van klimaatverandering op onze leefomgeving en de berichtgeving hierover kunnen heel wat emoties losweken, zoals angst,…
Type
Tips