De strijd der wereldbeelden
Met Dirk Holemans, auteur en coördinator denktank Oikos
1000 Brussel
Hoe komt het dat we zo anders reageren op dezelfde feiten? En wat als het niet de feiten zijn die ons verdelen, maar de wereldbeelden erachter?
We weten wat er op het spel staat. De klimaatcrisis vraagt om actie. En toch botsen we keer op keer op dezelfde muren. We beschikken over data, beleid en oplossingen - maar missen iets fundamentelers: een gedeeld verhaal over de wereld waarin we leven.
Op deze ochtend nodigen Fredo De Smet en Dirk Holemans je uit voor een ander soort gesprek. Geen debat over doelstellingen of deadlines, maar een verkenning van de onderstroom. Over wereldbeelden.
Als systeemdenker laat Dirk Holemans al jaren zien dat een wereldbeeld niet zomaar een mening is, maar de bril waardoor we alles waarnemen - van economie tot ecologie, van leiderschap tot hoop. Aan de hand van het werk van drie vrouwelijke changemakers - Lynn Margulis, Suzanne Simard en Robin Wall Kimmerer - laat hij zien hoe we ons perspectief kunnen kantelen: richting verbondenheid, regeneratie en actieve hoop.
Daarna gaan we samen aan de slag. We oefenen met het kijken vanuit een ander wereldbeeld. Hoe verandert je project, je taal, je impact als je vertrekt van andere waarden? Hoe is het om niet te denken in symptomen, maar als een systeem.
Programma
8u30 - 9u: ontvangst
9u - 12u: sessie
12u - 13u: lunch
Aan wie is deze sessie gericht?
Deze sessie is er voor iedereen die communicatie en gedragsverandering wil inzetten om duurzame impact te maken. Ja, dat ben jij: beleidsmaker, onderzoeker, sociaal ondernemer, communicatiestrateeg of sustainability manager.
Over Dirk Holemans
Dirk Holemans is denker, auteur en coördinator van de ecologische denktank Oikos. Hij is een toonaangevende stem in het Europese ecodenken en pleit al jaren voor een samenleving die welzijn boven groei stelt. In zijn recentste boek Omgroei. Meer levenskwaliteit voor iedereen verkent hij hoe we kunnen evolueren naar een economie die draait om levenskwaliteit binnen de grenzen van de planeet. Als spreker en moderator brengt hij filosofie en praktijk samen in scherpe maar hoopvolle analyses. Zijn werk sluit nauw aan bij de missie van The Good Wave: effectieve klimaatactie mogelijk maken door te denken in verbondenheid, systeemverandering en het grotere verhaal. Dirk’s volgende boek ‘Zorgen om eten’ verschijnt dit najaar.
Andere Wavemaker Sessies
Elke Wavemaker sessie zoomt in op één onderwerp binnen klimaatactie en -communicatie. Bouw jij met jouw organisatie graag mee aan effectieve klimaatacties? Dan zijn de Wavemaker sessies iets voor jou.